Tips Menyusukan Bayi di Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan muncul lagi. Bagi ibu-ibu yang masih menyusukan bayi sepenuhnya, kedatangan bulan Ramadhan sedikit sebanyak mendatangkan kerisauan, terutamanya jika bayi masih terlalu kecil dan bergantung sepenuhnya pada susu ibu. ‘Cukupkah susu?’, ‘mampukah untuk mengenyangkan bayi?’, soalan-soalan sebegini berlegar dalam kotak fikiran.

Saya masih ingat Ramadhan pertama yang saya lalui sebagai ibu. Pada waktu itu, Aiman baru berusia 3 bulan, masih menyusu badan sepenuhnya, dan masih terlalu awal untuk memperkenal solid food. Oleh kerana saya berada di rumah sepanjang masa, saya tidak mengepam. Tambahan pula, anak saya memang tidak mahu langsung menyusu dari botol, tidak kira sama ada susu yang saya pam atau susu formula. Dia hanya mahu menyusu secara terus (direct feeding). Mungkin sebab dia tahu mamanya sentiasa available¬†24 jam. ūüėõ¬†Saya pula tiada langsung pengalaman menyusu, tidak pernah melihat orang menyusu, apatah lagi menyusu di bulan ramadhan, jadi saya berasa sangat risau. Saya tidak mahu bayi saya yang bulat dan berketul-ketul itu menjadi kurus!

Aiman di bulan ramadhan. Doktor kata kalau bayi berketul-ketul tembam macam ni tak perlu risau la tak cukup susu ūüėõ

Oleh itu, saya ¬†merancang back-up plan¬†untuk memberi Aiman susu formula yang banyak saya dapat secara percuma dari hospital, in case¬†bayi saya tidak kenyang dengan susu saya. Bila dia dah terlalu lapar, saya fikir dia mesti akan ‘terima’ juga susu formula. Hahaha kalaulah semudah itu.

Reaksi Aiman bila suruh minum susu formula..faham-faham la maksudnya..hahaha

Kebiasaannya, pada awal Ramadhan, masalah kurang susu belum ketara. Masalah kekurangan susu mungkin akan mula terasa apabila Ramadhan mula sampai ke pertengahan atau penghujung. Inilah yang saya alami ketika itu. Untuk memastikan saya dapat membekalkan susu secukupnya untuk Aiman, di waktu malam selepas bertarawih, fokus saya hanya makan, makan dan makan. Kemudian minum, minum dan minum. Dah jadi macam satu kerja pula, walhal bukan tabiat saya untuk makan di tengah malam. Sahur yang sunat itupun menjadi wajib bagi saya. Semuanya untuk memastikan bayi saya, dan diri saya sendiri dapat survive dengan baik. Kalau saya tak makan, nanti Aiman pula yang kelaparan. Di waktu siang pula, saya akan berehat secukupnya, awal pagi setelah suami pergi ke tempat kerja, saya akan memasak untuk iftar dan menyelesaikan kerja-kerja rumah, kemudian akan bertadarus di sisi Aiman yang sudah bangun dan bermain. Hampir zohor, atau selepas solat zohor, saya akan tidur. Bergantung pada waktu bila Aiman tidur. Waktu petang, sambung tadarus lagi atau menyambung kerja-kerja rumah jika ada yang belum selesai. Hinggalah hampir waktu iftar, saya menyiapkan hidangan untuk iftar. Itulah lebih kurang jadual saya di bulan puasa.

Amnya, ibu yang menyusukan anak mesti menjaga pemakanan dan mendapatkan rehat dan tidur yang cukup. Kalau tak cukup makan dan tak cukup rehat, penghasilan susu akan terjejas. Apatah lagi di bulan ramadhan di mana ibu hanya makan di waktu malam. So make every food intake counts. Di bawah ini saya senaraikan serba sedikit tips dan panduan pemakanan yang saya amalkan di bulan ramadhan. Tips-tips ini saya kumpulkan dari pengalaman orang, pengalaman sendiri dan pembacaan.

Panduan pemakanan ibu menyusu di bulan ramadhan:

  • BUKA PUASA dengan sekurang-kurangnya 3 biji kurma dan jus buah.
  • Untuk mengelakkan perut terlalu penuh, sebaiknya berhenti untuk bersolat maghrib dahulu sebelum menjamah hidangan berat.
  • Mesti makan nasi. Lebih tepat lagi, makan makanan yang mempunyai low glycemix index (GI) seperti nasi, mi dan sebagainya. GI adalah indeks yang menyukat kadar karbohidrat dipecahkan ketika penghadaman. GI rendah bermakna karbohidrat dipecahkan secara perlahan-lahan. Inilah yang diperlukan oleh ibu-ibu menyusu.
  • Makan nasi dengan lauk yang seimbang; ada protein (ayam atau ikan) dan sayur-sayuran (ulam-ulaman, bayam, kangkung dan lain-lain).
  • Banyakkan minum susu (susu untuk ibu menyusu, tapi saya minum susu kotak je sebab tak suka susu debu).
  • TENGAH MALAM, makan¬†kuih muih¬†atau snek¬†yang berzat seperti kurma,¬†cereal, biskut oat dan sebagainya.
  • Banyakkan minum air. Sebolehnya cuba pastikan minum 8 gelas air dari waktu iftar hingga waktu sahur. Jika warna urine ibu menjadi pekat, itu tandanya kekurangan air. Elakkan keadaan ini.
  • SAHUR¬†dengan nasi dan lauk yang seimbang. Makan kurma 3 biji dan minum jus buah atau susu atau air kosong.
  • Sebolehnya biar apa yang kita makan di bulan ramadhan tu lebih kurang seperti makan di bulan lain supaya tidak mempengaruhi penghasilan susu dengan ketara.

Tips tambahan:

  • Ibu yang menyusu sepatutnya sudah mula didatangi haid seperti sebelum mengandung. Cuma mungkin haid belum¬†regular.¬†¬†Yang penting apabila cuti puasa ni, manfaatkan sepenuhnya waktu haid ni untuk makan lebih sikit supaya dapat menampung nutrisi di hari-hari berpuasa. Ye la, bukan hari-hari mampu makan banyak-banyak. Jadi, hari tak boleh puasa ni la patut digunakan sebaiknya untuk makan macam biasa.
  • Banyakkan makan kurma untuk tenaga. Siti Maryam pun Allah suruh makan kurma lepas lahirkan Nabi Isa AS.
  • Amalkan surah Alkauthar. Waktu nak minum air terakhir waktu bersahur tu baca surah Alkauthar dan hembus ke dalam air dengan niat semoga air susu akan terus mengalir seperti sungai Alkauthar (kredit to Kak Noen).

Insya Allah boleh! Mungkin rasa susah sikit, susah banyak, atau mungkin rasa tiada masalah. Apapun, berusahalah dengan gigih ye. Menyusukan bayi pun jihad juga. Bagaimanapun jangan sampai memudaratkan diri atau bayi atau kedua-keduanya. Jika rasa diri tidak mampu dan boleh mendatangkan mudarat, Islam mengizinkan ibu berbuka puasa tetapi wajib menggantikan puasanya. Jika risaukan mudarat kepada bayi, ibu boleh berbuka puasa tetapi wajib membayar fidyah dan menggantikan puasa.

Rukhsah Puasa bagi Ibu Hamil dan Ibu Menyusu
(Kredit kepada tuan punya gambar)

Tanda-tanda bayi kekurangan susu (underfed):

  • Jumlah lampin basah dalam sehari kurang dari biasa. Kalau selalunya bayi salin lampin yang penuh 4 kali sehari, tiba-tiba berkurang kepada 3 atau 2.
  • Bayi asyik merengek dan kelihatan gelisah. Sentiasa minta susu. Maknanya dia masih lapar.
  • Najis berwarna kehijauan. Bayi yang hanya minum susu ibu, najisnya yang normal berwarna kekuningan, tidak terlalu keras dan tidak cair. Najis berwarna hijau menunjukkan bayi kekurangan susu. Untuk rujukan tambahan tambahan tentang najis bayi, sila rujuk di sini. Semua ibu bapa perlu tahu bahawa tahap nutrisi dan kesihatan bayi boleh diketahui berdasarkan keadaan fizikal najis bayi itu.
  • Kehilangan berat badan.

Tanda-tanda ibu mengalami dehidrasi (mengikut tahap serius):

  • Rasa sangat dahaga
  • Air kencing berwarna kuning pekat dan kuat baunya.
  • Pening-pening
  • Rasa lemah badan dan ingin pitam

Aidilfitri Aiman yang pertama

Ni gambar waktu raya Aidilfitri. Aiman tak la kurus sangat kan. So rasanya boleh la ucap syukur alhamdulillah sebab berjaya lalui ramadhan yang pertama bersama-sama tanpa ada yang terkorban. Huhuhu.

Rasanya dah tulis semua yang perlu. Jika ada persoalan atau cadangan, boleh ajukan di ruang komen ye. Semoga bermanfaat~

Rujukan yang disarankan:

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 2

Entri ni mengandungi senarai barangan bayi, barangan ibu dan apa yang perlu diisi dalam hospital bag waktu nak bersalin nanti; khas sebagai panduan untuk ibu-ibu baru. Senarai ini adalah kompilasi yang dibuat oleh sepupu saya. Agak panjang tapi tak semestinya kena beli semua sekarang, dan tak semestinya kena beli semua. Ada barang yang anda mungkin tak perlukan, ada juga barang yang lebih baik dibeli setelah bayi lahir. Utamakan barang yang penting-penting dulu, yang selebihnya boleh beli lepas bayi lahir bergantung kepada keperluan dan saiz bayi. Kalau boleh, jangan la sampai membazir ye.

*Please be polite and say thank you in the comments section below after you downloaded the files above to acknowledge the efforts of the compiler.

TIPS:

  1. Shopping awal-awal, beli sikit-sikit: Saya selalu cadangkan pada sesiapa yang bertanya, kalau nak pergi membeli barangan bayi, jangan tunggu dah sarat sangat baru nak pergi. Pergi waktu dalam trimester kedua, atau waktu 7 atau 8 bulan. Bila dah masuk 9 bulan selalunya dah cepat penat. Tapi pengalaman sendiri masa mengandung kali pertama, pergi membeli belah di kala kandungan berusia 7 bulan pun rasa penat sangat, mungkin sebab pergi sekali harung nak membeli semua benda, banyak kena tengok, pilih, sebab tu jadi sangat penat.
  2. Rajin selidik barang yang diperlukan, jenisnya, jenamanya, harganya. Setiap orang keperluannya tak sama. Contohnya, tanya pada diri sendiri soalan seperti, adakah saya memerlukan breast pump, breastpump yang bagaimana yang saya perlukan, adakah saya mampu membelinya, after-sales service macam mana? Rajin-rajin la selidik dan melayari internet untuk mencari maklumat.Different people offer different opinions. Pilih produk yang menepati keperluan kita. 
  3. Rajin cari info jualan murah, jualan gudang, karnival dan ekspo, sebab selalunya waktu-waktu macam ni la boleh dapat bulky items macam stroller, travel system, baby car seat, katil bayi dan baju-baju berjenama macam Chicco, Mothercare dan macam-macam lagi, pada harga yang jauh lebih murah berbanding harga asal. Contohnya, saya berhasrat untuk membeli travel system (a combination of infant car seat and stroller) untuk anak saya, harganya selalunya tidak kurang dari RM2000. Saya tak nak yang jenama cikai-cikai sangat sebab nanti cepat rosak, rugi la. Tapi kalau yang jenama bagus, agak mahal rasa macam melebih-lebih pulak. Stroller je pun. Kalau anak taknak duduk dalam tu kan rugi je. Kebetulan  saya pergi ke Mum & Baby Expo di PWTC beberapa bulan lalu. Terjumpa set baru travel system Chicco yang dijual separuh harga. Terus saya ambil. (Stroller Chicco yang dibeli oleh ayah saya masih kukuh sampai sekarang. Adik saya yang guna stroller tu sekarang tengah nak ambil SPM..huhuhu..barang Chicco is definitely worth every cent!) 

    Kerusi makan  Aiman ~ Chicco Caddy Hook On Chair

  4. Biar mahal sikit asalkan berbaloi. Beli barang ibu dan bayi ni pun boleh dikira macam investment juga. Breast pump, nursing bra dan lain-lain. Kalau beli yang murah sangat, selalunya kualitinya pun cikai. Tapi tak perlu yang mahal ke langit harganya. Membazir dan terlalu bermewah tak bertempat pula. Saya pernah beli baby carrier ayam brand di Giant, gara-gara malas nak menjelajah shopping mall yang sentiasa dibanjiri manusia. Bila balik rumah nak cuba pakai, sampai sudah saya tak dapat sesuaikan tali dengan ketinggian saya. Suami saya je yang dapat guna. Itupun tak selesa langsung.  Sudahnya, carrier tu terperap je dalam almari. Beberapa tahun kemudian, saya masuk ke Mothercare. Saje tengok-tengok harga baby carrier. Jenama Baby Bjorn, range harga RM500-RM800. Hairan pulak tengok mahalnya. Jenama Mothercare, RM239. Nampak kualiti pun bagus juga. Saya pun telefon penasihat merangkap sepupu saya untuk bertanya. Ternyata dia dah gunakan carrier Mothercare sejak anak pertama and is very happy with it. So saya pun decide untuk beli yang Mothercare instead of Baby Bjorn tu. Untung sikit. Tapi kalau nak beli bouncy net, yang jual kat Giant pun dah cukup bagus dah, RM70 je. Tak payah beli yang fancysangat harga ratus-ratus tu.

    Mothercare 3 Position Carrier

  5. Beli barang yang praktikal dan tidak menyusahkan. Zaman sekarang ni, barut/bengkung yang bertali-tali  semua dah dimodenkan dengan velcro. Contohnya bengkung dalam pantang dan tummy binder untuk bayi. Jadi, beli yang velcro, lebih cepat dan mudah digunakan.

TIPS TAMBAHAN:

  • Nursing bra paling sesuai dibeli sewaktu kandungan dah mencecah 8 atau 9 bulan. Waktu ni payudara dah membesar ke saiz maksima atau hampir ke maksima. Bila dah penuh susu nanti pun, mungkin ia membesar sikit je lagi.
  • Membeli baju dan seluar bayi. Beli saiz newborn setakat 2,3 helai pun cukup sebab bayi sangat cepat membesar, tak pun entah-entah bayi agak besar untuk muat baju newborn. Jadi lebihkan saiz 0-3 months, dalam 3-4 helai. Nanti lepas pantang boleh la tambah saiz 0-6 bulan pula.
  • Untuk bayi baru lahir, lebih mudah beli baju butang depan instead of¬†yang sarung kepala sebab sesetengah bayi lehernya masih lembik, dan tak payah beli yang bertali-tali tu leceh.
  • Suka sangat tengok rompers dan jumpers yang kiut miut kat kedai tu kan, tak payah beli saiz newborn. Lagipun bayi kecil tidur je banyak dan most of the time dibedung. ¬†Kalau nak beli rompers, beli yang saiz 3-6 months ke atas banyak-banyak tak apa. Umur ni biasanya sesetengah bayi dah mula meniarap dan lebih aktif.

Rasanya macam dah cover  semua yang perlu. Apa-apa hal nak tanya atau bagi cadangan boleh tinggalkan komen ye.

Aiman masa 7 bulan..suka duduk bawah meja..

Adios~!

Yeay! Nak dapat baby! Bahagian 1

Entri ini ditujukan khas buat adik-adikku; suami-suami muda yang bakal menjadi ayah tak lama lagi, dan semua bakal ibubapa.. ūüėÄ

Artikel in bersifat ilmiah, dikumpulkan dari pengalaman orang-orang yang sudah melaluinya; baru dan lama. Tujuan artikel ini ditulis adalah untuk menceritakan serba sedikit peranan yang perlu dimainkan oleh para suami apabila isterinya mengandung dan bersalin. Ramai suami muda yang bertanya, jadi, di sini dituliskan supaya senang, lepas ni kalau ada orang tanya, suruh baca sini je. Semoga bermanfaat.

ALKISAH

Di suatu hari yg hening, tiba-tiba nampak si isteri tercinta lain macam. Gedebak gedebuk sana sini, buat urine test, jumpa doktor, rupanya dah termengandung! Hahaha patut la lain macam je. So sekarang dah termengandung, what’s next?

Peranan Suami:

Ambil Tahu!

1) Keadaan emosi dan fizikal isteri.

  • Trimester pertama (0-3 bulan): waktu ni segelintir wanita rilek je, xde morning sickness langsung. Segelintir yang lain pula mabuk sikit2, atau sekadar tiada selera makan, ada pula yang mabuk teruk sampai kena masuk hospital. Kategori mana pun isteri, yang paling penting, kalau suami tak mampu bantu hilangkan mabuk isteri pun, sekurang-kurangnya berilah sokongan moral. Keprihatinan suami sangat membantu meningkatkan semangat isteri.
  • Trimester kedua (4-6 bulan): Trimester bulan madu. Waktu ni selalunya mabuk dah hilang, selera makan dah pulih, perut masih belum membesar. Tapi suami tetap kena peka dengan keperluan dan kesihatan isteri. Pastikan isteri rajin senaman. Senaman yang paling sesuai adalah berjalan dan senaman Kegel (senaman kemutan untuk mengelakkan rahim jatuh dan masalah tahan kencing, selanjutnya boleh cari di internet).
  • Trimester ketiga (7-9 bulan): Trimester yang paling mencabar fizikal isteri. Waktu ni pergerakan isteri mula perlahan, sebab perut dah makin besar. Sesetengah mungkin menderita sakit belakang, sakit pinggang, sakit pelvik. Sebolehnya ringankan beban isteri dengan lebih banyak membantu membuat kerja-kerja rumah; mengemas, kain baju dll. Bila dah masuk 9 bulan, kadang-kadang isteri penat nak angkat tangan pun dah tak larat. Malam-malam bila tidur, jenguk-jenguk la sekali orang sebelah boleh tidur ke tidak. Entah-entah tengah menangis sebab sakit belakang, sakit pinggang. Rajin-rajin la picit badan isteri, atau setidaknya berikan sokongan moral, bacakan selawat, doa. Pandai-pandai la.

2) Pemakanan yang baik sewaktu mengandung. Belikan untuk isteri.

  • Jus buah, tamar, buah-buahan dan banyak lagi.

3) Vitamin-vitamin yang perlu.

  • Trimester pertama: asid folik
  • Trimester kedua: minyak ikan (brand neurogain – minyak ikan mengandungi Omega 3 yang sangat penting untuk pembentukan otak bayi), obimin, kalsium (susu atau tablet)
  • Trimester ketiga: sama macam trimester kedua

Kalau boleh, asid folik tu makan sejak belum pregnant lagi bagus. Tapi kalau tak makan asid folik dari awal, bila dah tahu pregnant tu pergi la cepat2 cari kat farmasi, ataupun bawa je isteri ke klinik.

4) Kos monthly check-up dan kos bersalin (melibatkan kos rawatan ibu bersalin dan kos rawatan bayi)

* sila rujuk penerangan di bawah

5) Kos barangan ibu (mengandung, dalam pantang dan menyusu) dan bayi

Rancang!

Nak jumpa doktor kat hospital kerajaan atau swasta. Ada sesetengah orang pergi check-up di klinik ibu dan anak dan bersalin di hospital kerajaan. Ada sesetengah orang, awal pregnancy sampai dah masuk 8 bulan pergi klinik ibu dan anak lepas tu pergi swasta untuk bersalin. Jimat sikit. Ada sesetengah orang, terus pergi jumpa doktor swasta sampai la bersalin.

Kos Lawatan Bulanan (Check-Up Doktor)

Selalunya doktor-doktor swasta ni kalau pesakit baru, dia caj standard consultation fee RM60. Bila dah banyak visit baru dia kurangkan sampai la RM30 atau RM40, bergantung kepada doktor. Pastu campur la pula dengan harga vitamin-vitamin yang dia bagi. Ada sesetengah orang, memang pergi hospital kerajaan dari awal sampai la bersalin. Pilihla mana yang sesuai ikut selera dan kemampuan masing-masing.

Kos Bersalin

Bila dah pilih, boleh la mula simpan duit. Kena selidik la kos follow-up, kos bersalin normal, kos bersalin pembedahan. Kena ambil kira juga kos in case berlaku masalah pada isteri atau bayi. Mungkin bayi terkena jaundis, dah kena duduk dalam inkubator pulak. Selalunya seminggu, atau mungkin lebih bergantung pada tahap kuningnya tu. Mungkin lahir tak cukup bulan ke. Pun kena duduk inkubator.

Bersalin pun ada jenis-jenis juga. Bersalin normal kalau orang kata kos pakej sekitar R1500, belum tentu bila isteri bersalin nanti akan dapat jumlah bil yang sama. Kadang-kadang, bersalin normal pun perlukan bantuan, mungkin isteri minta suntikan epidural. Tambah la dalam RM500 dalam bil. Epidural ni adalah painkiller waktu bersalin. Jadi tak la rasa sakit sangat masa meneran tu. Tu pun bergantung pada orang juga la. Sesetengah orang tetap rasa sakit juga. Pastu pulak, silap-silap haribulan, isteri dah penat meneran, tak larat dah, atau teran-teran tapi tak keluar-keluar jugak. Bila jadi macam ni, doktor selalunya akan bantu menggunakan forsep atau vakum. Bila doktor dah angkat tools dia, faham-faham la. Tambah la kos di situ.

Kalau tak kena gaya, dah elok-elok normal tiba-tiba doktor kata, “tak boleh jadi ni, baby tak nak keluar jugak, kena bedah, nanti baby lemas”. Sudah! Tambah la lagi beberapa ribu di situ. Sebab, dah jadi normal + emergency caesarean.

Caj secara amnya di hospital-hospital swasta (KJMC, KPJ):

Normal: RM2500-3000

Planned caesarean: RM3000-RM4000

Emergency caesarean: RM4000-RM5000

Ni caj secara am la. Nak yang tepat, susah nak cakap sebab bergantung pada kes. So simpan la duit banyak-banyak sikit ye. Kalau yang ada coverage insurans syarikat tu ok la sikit. Mungkin syarikat bayar bil penuh, mungkin ada yang bayar separuh.

Kos barang-barang ibu dan bayi

Bila isteri dah mengandung, tak boleh nak expect dia pakai baju yang sekarang sepanjang mengandung. Tak muat la! Pakaian luar, pakaian dalam, semua kena tukar saiz lain. Sebab tu wujudnya kedai-kedai maternity wear. So, kena beli baju dan underwear baru ok. Pastu bila dah bersalin, kena ambil kira barang-barang yang perlu waktu berpantang, dan barang-barang keperluan menyusu sama ada menyusu badan atau menyusu formula.

Barangan bayi pun banyak juga yang kena beli terutama anak sulung. Paling minima pun baju dan toilettries, tummy binder, dan macam-macam lagi.

Senarai penuh barang-barang keperluan ibu dan bayi akan disiarkan dalam artikel seterusnya.

Ilalliqa’~

Susahnya Mengawal Marah~!

Saat ni, mmg tgh rasa bengang. Rasa macam ada api keluar kot telinga. Mungkin jugak ada asap skali. Huh! Isunya mungkin x besar mana pun. Sasaran kemarahan? Nak cakap pun malu. Punca marah? Lagi la malu nk cakap. Tapi sy cuma manusia biasa! and today had been a not-so-good-day too! Not so good week actually. Health problems. Biasa la ibu mengandung. Haih~

Aiman la ni, buat mama marah. Tapi apa yg dia tahu. X mumayyiz lg. Nak tegur pun x faham, nak marah2 kat dia lagi la x berfaedah kot. Firstly, dia mungkin xfaham kenapa kita marah. Secondly, bila kita marah dia, dia plak yg akan rasa sgt upset. Not good, not good. Not a good thing to do to your son. Tapi rasa marah dlm dada ni, nak lps kat sape? Tgh rasa nak jerit ni. Kalu dpt marah somebody lg bes. Huh!

Sejak dulu, waktu mula2 jd ibu, bila rasa tensen atau geram atau upset kat aiman, sy akn pegi jauh2, kt bilik atau ruang yg xde org, mane2 la asalkan jauh dr aiman, pastu jerit kuat2. Pastu nak tendang pintu ke, nak ketuk meja kuat2 ke, time tu la. Jgn smpi jahanam harta benda sudah le. Bila dah puas ati, baru pegi smula kt aiman. Don’t get me wrong. Sesungguhnya menjaga anak sorg2 ni menuntut kesabaran yg sgt tinggi okeh. Tp kalu marah sket2, slalunya duduk diam2 je. Sejak 2 menjak Aiman dah besar ni, kalau dia tau dia buat sesuatu yg buat mama marah, nanti si kecik tu sendri akan datang dan cakap ‘sori mama’. Then sy akan peluk cium dia dan mood pun ok semula. But unfortunately today is just not one of those good days.

Saat telinga masih panas ni, usaha utk mengawal api kemarahan adlh sgt penting. Terbayang la syaitan dok sedap kipas2 nafsu marah ni supaya api kemarahan tu lg marak. So antara kewarasan akal dan nafsu marah kita ni, yg mana satu kita nak kasi menang? Siapa yg kita marah, dan kenapa kita marah adalah x penting, yg penting skrg, mengawal nafsu marah. Anger management.

Kalu tips yg diajar dlm Islam, bila rasa marah, amik wudhu’. Mandi pun ok jugak. Poinnya adlh utk kasi sejuk bdn kan. Kasi rasa lega. Tambahan plk di musim panas ni. Pastu kalu dah rs ok sket, bule la perform solat sunat 2 rakaat ke, solat taubat ke, istighfar byk2 ke. sbb kdg2 kita ni sedap2 je marah org, tanpa melihat kekurangan diri sendiri. So kalu kita rajin2 reflect baik buruk dan kelemahan diri kita ni, insya allah xde la nak suka ati je sembur2 org, marah2 org, benci org, kutuk2 org dan sbgnya.

Kalau saya plak, bila sy marah, rasa x sedap kalu terus nak amik wudhu’ sbb rs mcm x settle je. So slalunya sy akan duduk diam2, kalu bule menyendiri, sambil mengadap komputer atau henset. Termenung menghadap skrin kosong pun jadi dah. Sort out things in my head. Bila dah rs sejuk, tarik nafas dalam2 then lepaskan. Pastu baru nk mandi ke, solat ke, apa ke. Yang penting, kena kawal kemarahan tu jgn sampai naik ke kepala. Silap haribulan bule sakit kepala plak. Lg la x pasal2 nak menanggung sakit.

Penting juga nk beringat, kalu dah marah tu, jgn sampai kaki tangan naik ke badan org plak. especially kalu marah kat easy target mcm budak2 tu kan. Kesian dia sakit nanti. Pukul dlm keadaan marah ni mengundang lebih kerosakan berbanding pukul dalam keadaan tenang. Yang layak kena pukul sekali, xpasal2 kena pukul berkali2, emosi org yg dipukul tu xyah cerita la, lagi sakit. So control la kaki dan tangan tu bila marah ye.

Nak cerita comparison sket. Saya bagi satu situasi, kejadian sebenar yg berlaku 2 minggu lps:

Saya dan aiman tgh duduk kat anjung menikmati sarapan, roti cicah milo. That’s our favourite snack. Aiman ni riang sgt la plak. Terlanggar cawan milo yg stgh penuh. So sbg mama and satu2nya org dewasa yg ada kat umah masa tu, nak marah dia pastu puas marah baru amik kain lap ke, atau nak senyum je, tell myself utk REDHA, dan terus pegi amik kain lap?

On impulse musti sgt teruja nk marah2 aiman kan, kalu bule gigit2 dia, penyek2 dia lg bes..tapi lps tu mcm mana reaksi dia, mood dia?

What did i do at that moment? Lps dah puas ternganga tgk milo yg tumpah di lantai tu, sambil dok fikir penatnya nak tunduk mengelap dgn perut boyot dan milo yg melekit tu, las2 decide utk diam je and gi amik kain lap.

Lps siap lap tu mmg penat, sakitnya pinggang. Tapi at least aiman is still smiling, cheeky, happy, and x meragam. Siap ckp ‘sowi mama’ dgn muka yg sgt suwiit. Mmg cair mama dibuatnya! Terus mama peluk cium. Budak2 ni kalu kita marah2 dia, dia pun upset, pastu nanti dia meragam. Serba serbi x kena. Macam arini la. Mama pakaikan long sleeve shirt, dia dok marah2 kat sleeve tu. ape kes? tapi kalu instead of marah, kita senyum and ckp elok2 kat dia, dia akan terima dgn lebih baik kesalahan yg dia dah buat. bahkan siap minta maaf and behave lagi baik lg.

So, bila korg rasa marah, pandai2 la buat pilihan nak pilih nafsu marah atau nak bertindak waras sebagaimana selayaknya org dewasa yg matang bertindak okeh..all d best!

Adios!

Xpakai baju gara2 marah dgn lengan baju..ni mood dia dah baik..thanx to Kholah and Uncle Sap..mujo la ada korg..haih~

What u give ur child, that is what u will get back..whether u like it or not~

Assalamualaikum,

Alhamdulillah di pagi senin yg berbahagia ni masih diberi peluang bernafas atas bumi Allah ni dlm keadaan sehat walafiat dan cerdas. Di kala ramai org menghidap sindrom ‘Monday Blues’ ni, sy dgn hepinya menikmati sarapan pagi yg tenang di anjung umah sambil ditemani kicauan burung merpati. Time aiman lom bgn ni la bule duduk lepak2 dgn tenang. This is the best part about being a ‘stay-at-home mommy’.. hmm…

Apapun, cerita sbnr utk entri kali ni adlh pasal si kecik aiman ni la. Nak dijadikan cerita, ptg semalam, lps sy penat dok bertungkus lumus memasak kat dapur, sy pun pergila duduk di ruang tv, joining papa aiman dan aiman yg asyik bermain henpon sy. Baru je baring2 betulkan urat2 pinggang yg lenguh ni, tetiba si aiman ni datang kat sy dan ckp, “Eped, eped”. hmm faham la nak Ipad la tu. So sy pun ckp la kat dia, “ha gi amik, ipad kat bilik”. Pastu, instead of obediently pergi amik like he always did, dia suruh mama dia plak gi amik, “gi amik, gi amik, eped, eped”. I was caught by surprise. Nak tergelak pun ada. Dia siap tunggu saya bangun, dan ikut dia masuk ke bilik. Okla bangun la teman dia kejap. Pastu bila sampai bilik, saya berdiri la kat pintu, tunggu dia gi amik ipad atas katil. Tgk2, dia pergi kat katil and duduk situ bersandar sambil leka bermain dgn henpon sy. he was expecting me to come to the bed and take the ipad for him!

Then it hit me, ya Allah, si kecik ni tgh buat exactly mcm sy treat dia sblm2 ni. Sebelum ni, everytime dia mintak sesuatu kat saya, musti sy akan ckp “gi amik”, pastu kalu dia xpegi jgk, sy akan teman dia, and suruh dia amik sendiri apa yg dia nak tu. kecuali kalau dia mmg xsmpi ke apa. So apa yg berlaku smlm tu, adalah cermin kpd cara sy treat dia sebelum ni. Huhuhu..looks like i need to make a few amendments. Kalau kita dgr kat telinga kita bunyi xsedap, mesti la org lain dgr bunyi x sedap jugak. So kena la susun balik gaya bahasa tu. tukar from “gi amik” to “aiman amik ye”. rasanya bunyi polite sket kan. huhuhu..tu la jd parent ni byk bg kesedaran pd sy, what we want our children to become, that is what we have to show them.

Sebelum ni pun, bila saya ajar dia sesuatu yg baru, kalau dia berjaya catch apa yg saya ajar, mesti sy akan praise by saying, ‘pandai!’. Tujuannya nak boost dia punya confidence. So skrg ni, bila dia belajar apa2, kalau sy x ckp ‘pandai’ mesti dia akan ckp pd diri dia sendiri ‘pandai!’. alamak! mcm parrot pulak. tapi itu la hakikatnya, anak kecil ni mcm sponge, dia absorb semua yg dia nmpk and dgr di sekeliling, dia perhati mcm mana org sekeliling dia bercakap dgn dia, layan dia, pastu mcm tu la cara dia bercakap dgn org lain, mcm tu la jgk dia akn treat org lain. sbb tu la org kata anak ni adlh cermin bg ibubapa. haih~ the wisdom of old sayings..

mcm ni la kalu dh jd parents. zmn belum ada anak dulu, bahasa percakapan and behaviour pakai bantai je. nak rojak ke, nak kasar ke lembut ke, sume ikut suke ati. skg ni bila dah ada ‘parrot’, xboleh dah buat mcm dulu2. kite xnak la anak kite pegi umah atuk nenek dia nti bckp gaya bahasa yg pelik2 kan..huhuhu. bikin malu kampeni je.

pastu kalu dia wat something yg kite x suke, xleh marah2 sbrgn,. kena tarik nafas dulu, sabar dulu, pastu ckp baik2 pd dia. explain. kalau dah termarah, dia upset. bila upset, dia akan belaja memberontak plak. since kita xnak anak kita ada temper, kena la tegur cara baik. cakap dgn lemah lembut dan sopan. minta maaf sbb berkasar pastu explain kenapa kita marah. semoga dia faham. budak kecil ni hatinya masih suci, so waktu ni la lg senang nk bentuk dia, daripada tunggu dh besar panjang dah keras kepala baru nak betulkan mmg susah la. ajar dia that when we do wrong, we must apologize by showing the same example to them. it’s so not wise to make them learn a lesson by displaying your own ego. konfem diorg pulang balik mende sama. so when they actually show the same ego, dont blame them. blame urself for teaching them that.

sblm sy tamatkan celoteh sy ni, nak cerita psl this one family that i had known for a long time. everytime jumpa diorg, mesti sy akan notice the way they treat the little ones. x kira la anak sape pun. dorg ckp lembuuttt sgt dgn budak2, kalau perlu marah, suara tetap lembut tp tegas. anak2 kecil dilayan dgn penuh kasih sayang dan lemah lembut. so when the kids grow up, sy perhatikan dorg ni layan adik2, atau anak2 kecil lain with the same manner they were being treated before. they also become people who are polite, well mannered and very likable. i think this is a very good example. Rasulullah SAW pun layan kanak2 dgn lemah lembut dan penuh kasih sayang kan.

Ok la that’s all for now. Till next time. Wassalam..