Abang Mithali

I am a very lucky mother.

Mama rasa beruntung sangat sebab walaupun Abang Aiman baru nak masuk 3 tahun bulan Mei ni, tapi Mama boleh harapkan Aiman untuk tolong tengok-tengokkan Adik Irfan. Bukan sekali-sekala tapi setiap hari. Terutamanya bila Mama tengah busy.

I think the pictures will speak for themselves.

Cuba teka tengah buat apa..

Siap pegang tangan adik lagi..

Tengah tengok kartun kegemaran Irfan @Babytv!

Kerana ada Abang Aiman yang penyayang ni, dapat la Mama dan Papa masing-masing melayan pc.. huhu seronok~

Mama berdoa semoga anak-anak Mama good macam ni sampai besar 🙂 Sejuk hati Mama dan Papa. Tak terasa penat lelah mengandung, sakit bersalin dan perit berpantang. 🙂 Alhamdulillah~

Cerita Abang Aiman

Ok, this is a good story, nak cite, baru je berlaku kejap tadi. Huhuhu nak tergelak pun ada.

Alkisahnya, Abang Aiman tiba-tiba jadi sangat penyayang pulak petang ni. Tahu tak apa dia buat? Dia main dengan anak patung Minnie Mouse yang asalnya adalah kepunyaan Kholah (makcik Aiman). Dia dukung ke sana kemari, pastu tiba-tiba datang kat Mama tanya pasal baju Minnie Mouse. Aku takde la faham sangat apa dia cakap tapi yang pasti topiknya adalah baju la. Pastu tiba aku dengar dia dok bercakap-cakap dengan Minnie tu, pastu nampak dia macam bagi susu, pastu tiba-tiba dengar dia dodoikan Minnie, “Lailahaillallah.. lailahaillallah..”. Macam kita dok ulit baby kita tu.

Dah setel dia dodoi tu, dia letak Minnie perlahan-lahan atas katil dan pandang Mama sambil letak jari kat mulut, “Shhhh!” Erk! Suruh Mama dok diam la tu. Macam Mama suruh dia cakap perlahan-lahan bila Irfan tidur. Hahaha! Nak tergelak OK! Haih Aiman..Aiman.. tiru gaya Mama tidurkan Adik Irfan ye..hehehe~

Lepas tidurkan Minnie

CPD, OP dan Kelahiran Cesarean.. Perlukah?

Here comes my story, pengalaman bersalin cesarean (again! huh!). Bukanlah suatu pengalaman yang manis. Posting ni bukanlah bertujuan untuk menakut-nakutkan mana-mana bakal ibu yang membaca posting ini, tapi lebih kepada mengajak kita untuk sama-sama berfikir; adakah kita benar-benar memerlukan pembedahan itu?

Proses kelahiran diciptakan Allah cukup sempurna. Benih bapa bercantum dengan benih ibu di dalam rahim ibu, kemudian janin yang terbentuk menempel ke dinding rahim, hidup dengan apa saja zat yang ibunya boleh bekalkan dan membesar di situ sehinggalah cukup tempoh 9 bulan 10 hari. Sebesar mana pun bayi itu membesar, kita tak pernah pulak dengar ibu yang perutnya meletup sebab bayi besar sangat, kerana kulit perut ibu itu sudah dicipta fleksibel dan mampu menampung sebesar dan seramai mana bayi dalam kandungannya. Begitulah jua proses kelahiran. Siti Maryam alaihassalam mampu melahirkan anaknya seorang diri tanpa dibantu sesiapa, semata-mata bergantung harap kepada Allah.

Percaya tak, andainya kita (ibu-ibu yang pernah csar) ditinggalkan seorang diri di dalam hutan, kita sebenarnya mampu melahirkan anak itu secara normal?

Pernah tak fikir, kalau lah csar tu mudah dan tak menyakitkan, kenapa perasaan selepas pembedahan itu adalah sangat traumatik?

Saya tak tahu apa yang ibu-ibu lain fikirkan, tapi yang saya tahu, saya tak pernah berasa tenteram selepas melaluinya sewaktu melahirkan Aiman. Perasaan itu masih kekal dalam diri saya selepas kelahiran Irfan. Trauma, sedih, risau, semuanya ada. Trauma kerana walaupun pembedahan itu tidak menyakitkan (kesan bius), proses pemulihan selepas pembedahan adalah sangat panjang dan menyakitkan. Sedih kerana setiap kali saya beritahu orang yang menziarah bahawa anak saya lahir secara pembedahan, mereka akan menunjukkan wajah terkejut, atau wajah simpati pada saya. Seolah mengatakan ‘kasihannya awak kerana tak dapat bersalin normal macam kami’. Sedih juga kerana ada juga orang yang sampai hati menyebut bahawa saya tidak pernah merasai kesakitan sebenar bersalin. Ya, memang saya tidak pernah merasai kesakitan sebenar proses bersalin kerana doktor saya yang kelihatan bijak tetapi sebenarnya seorang robot itu telah membedah saya sebelum saya sempat merasai sebarang kontraksi pun. Tetapi orang itu juga tidak pernah merasai sakitnya melalui suatu pembedahan besar! Saya juga sering risau, kerana cakap-cakap orang yang mengatakan orang yang dah dua kali csar akan dihadkan untuk mempunyai 4 atau 5 anak sahaja untuk mengelakkan komplikasi rahim terkoyak (uterine rupture), dan orang yang dah 2 kali csar juga tidak dibenarkan bersalin normal untuk mengelakkan komplikasi yang sama. Saya juga selalu berasa seolah-olah hilang keyakinan, seolah-olah saya cacat, sebab tak mampu melahirkan anak secara normal. Sejujurnya, saya tertekan.

Kemudian pada suatu hari, saya terjumpa satu group dalam Facebook yang bernama ICAN Malaysia/VBAC Support yang support and promote natural birth. Barulah saya tahu, situasi yang saya hadapi adalah sebenarnya suatu mitos ciptaan dunia perubatan. Dunia perubatan ini dipenuhi oleh manusia-manusia yang kelihatan bijak, tapi tamak untuk meraih keuntungan. Kalau tidak, takkan la Aiman tercekik tulang ikan kembung (je pun!) kena masuk operation theatre. Lepas keluar OT, doktor kata tak jumpa. Bodoh! Memang la tak jumpa sebab tulang ikan boleh masuk sendiri dalam perut. Kalau tulang ikan terubuk tu logik la jugak. Masa discaj, bil hospital RM5k. Nasib baik insurans nak cover. Huh! Aiman la ni, nangis-nangis sampai Papa Mama gelabah!

Kesian Aiman tak pasal-pasal masuk wad..sikit punya miserable~ 😦

So dalam kes saya ni, meh saya ceritakan apa yang menyebabkan saya kena csar. Doktor kata bayi saya besar. Masa scan dekat-dekat nak bersalin tu, mesin scan tu cakap bayi saya 3.5kg. Besar ke tu? Tengok la family besar mana. Papanya, atuknya pun tinggi dan tegap. Saya sendiri pun lahir 3.4kg. Pastu masa dah masuk labor room, doktor buat vaginal examination (VE), ala yang seluk dalam kain tu la. Doktor cakap anak saya ni OP. Dalam labor room, tengah nervous, ada masa ke nak google OP tu apa? Pastu doktor cakap awak ni CPD, baby besar sangat, pelvis awak kecil, sebab tu tak boleh normal, kena csar ni. Saya tanya kalau normal macam mana? Doktor kata nanti sangkut bahu lagi susah. Wahahaha bila diingat balik saya geram rasa nak penyek-penyek doktor tu. Bulat-bulat dia kelentong saya macam saya ni orang kampung tak sekolah. Mentang-mentang la saya tak belajar medic!

Dua bulan selepas saya bersalin, ada seorang ahli dalam group yang saya join tu berjaya bersalin secara normal walaupun dia menghadapi masalah yang serupa dengan saya. She was in labor for 5 days! Saya cuma sempat 3 hari je sakit nak bersalin. Dia sakit 5 hari. Beza antara kami adalah doktor beliau sangat supportive dan sanggup menunggu proses kelahiran itu berlaku secara semulajadi. She was very happy! Setelah membaca ceritanya, saya bertambah pasti yang saya juga sebenarnya mampu bersalin secara normal. Saya cuma perlukan doktor/bidan/doula* lain yang lebih supportive.

Kerana kekecewaan itu, saya mula lebih rajin melayari internet dan mencari maklumat tentang masalah yang saya hadapi. Website ni menerangkan dengan panjang lebar segalanya yang saya nak tahu.

Sekarang, saya sedang mencari lebih pengetahuan tentang masalah saya ni. Lepas ni kalau memang kena csar lagi pun, sekurang-kurangnya I am better informed. Saya juga sedang merancang untuk menghadiri kursus hypnobirthing dengan harapan agar saya mampu bersalin normal selepas ini. Doakan saya~

Pautan lain:

Pelvises I Have Known and Loved by Gloria Lemay

*A doula (pronounced “doó la”, also known as a labour coach …) is a nonmedical person who assists a woman before, during, or after childbirth, as well as her partner and/or family by providing information, physical assistance, and emotional support. The provision of continuous support during labour by doulas (as well as nurses, family, or friends) is associated with improved maternal and fetal health and a variety of other benefits. (wikipedia)

New Boys in da House!!

Assalamualaikum..

Ni nak umum to my dear readers yang adinda saya Izyan Ayuni dah pun selamat melahirkan baby boy yang sehat dan kuat seberat 3.01kg tengah hari semalam, 8 November 2012. Huhuhu maka bertambah la populasi lelaki dalam rumah ni. Alhamdulilah nama diberi Ammar Soleh bin Muhammad Safuan. Muka pun sebijik ayahnya. Since lahirnya secara normal, maka tengah hari tadi selamat lah Ayu, Safuan dan baby Soleh pulang ke rumah.

Ammar Soleh Day 1

Huhu semangat nak introduce anak sedara baru, anak sendiri pun belum introduce properly lagi. Maklumla baru habis ‘maternity leave’ kan. Heheheh. Perkenalkan, Adel Irfan bin Yasser Helmy. Lahir pada 10 September 2012 hari Isnin jam 1108. Ingatkan boleh la lahir normal tengok-tengok kena caeser jugak sebab kedudukan baby. Nanti akan cerita lanjut. I will write a proper birth story later okes.

Adel Irfan

Bila cerita pasal Soleh dengan Irfan, memang tak sempurna kalau tak cerita pasal seorang lagi anak saudara saya yang pertama. Dia yang lahir paling awal pada tahun 2012 ni iaitu Ahmad Al-Hakeem bin Izzat Syazwan. Lahir pada 16 Ogos 2012 di Kota Bharu. Huhu Mama miss u hakeem!! I really love this picture of you. Your smile..oh hakeem!

Ahmad Al-Hakeem

So this year memang meriah la keluarga kami dengan kelahiran 3 little boys! The Three Musketeers! Sape yang paling happy? Kitorang la of course! Alhamdulillah~ Semoga anak-anak kami termasuk Abang Aiman menjadi anak-anak yang soleh dan dimurahkan rezeki serta diberkati hayatnya. Amin~

Adam Aiman

Do I have to succumb to a c-section, again?

Just came back from my weekly visit to the obgyn. Baby’s heart beat is fine, he is active and has already dropped but still a bit far from the cervix opening. I had a few bloody shows since 2 days ago but the contractions are still far apart and irregular.

The visit does not make me happy at all! The doctor keep fussing about my now 3.5kg baby being ‘huge’! I honestly feel that’s ridiculous! My mother was able to birth all her six children naturally and all but one of her children were 3.3kg- 3.5kg. The one exception was only 2.5kgs at birth. And i am just about her size when she was my age. So if she can deliver normally, why can’t I? My obgyn said that she is worried that if the baby don’t come out sooner, i would have to have a c-section because the baby will become too big to pass through my pelvic.

My first delivery had been a c-section. I was told that my contraction was very strong and close but the dilation did not progress any further. I was only 3cm dilated. After nearly an hour of waiting, there were no progress. So the doctor suggested c-section for she was worried that my baby was distressed. Naturally, the innocent me would agree. Anyhing to save my baby. The recovery process was very very long. Took me more than a year to get back my pre-pregnancy stamina and health. During the post-partum period, i had emotional breakdowns and was very stressed to a point of wanting to put up a “BABY FOR SALE” signboard in front of the house. All dreams of having a natural birth, lost. I feel like a disabled, not being able to birth naturally when my own mother, and her mother, and her grandmother, all of them, were able to do it.

Having experienced all that, i wouldn’t want to have another c-section. I researched and only recently found about how c-section could have been avoided in my first delivery. I also understand better about birthing and my pregnant body. I’m determined to have VBAC (vaginal birth after caesarean) but i don’t know how to say it to the doctor. I’m not so good at expressing my wants. This Tuesday, I’m due for another check up. I’m pretty sure that the doctor will raise the c-section issue again due to baby size and the slow descent to the cervix. Deep inside me, I know that the time has not come yet, and i am not so worried about coming near to my due date on the 16th because my baby is still active and healthy. I hope I have the strength to hold firm to my decision to wait. I hope I can say NO to the doctor when she recommends c-section.

I really really need support~~

Kelantan yg mundur..

hua hua hua rajin bebenor plak nulis pg ni.. alang2 idea tgh mencurah ni baik taip sblm terlupa.

firstly nak ucap tahniah kat rakyat mesir sbb dpt presiden baru. waa bertuah betul dpt profesional ulama jd presiden. engineer ber’phd’ yg hafaz al-qur’an tu. keseimbangan dlm penggunaan otak kiri dan kanan, semestinya akan membawa perbezaan dlm cara berfikir dan menyelesaikan masalah. semoga mesir bertambah aman makmur lps ni.

kat malaysia ni, paling hampir mcm mesir tu pun kat kelantan la kot. sultan yg soleh dan punya menteri besar yg merupakan seorang ulama. semoga bumi kelantan bertambah2 lg barakahnya di bawah pimpinan hamba2 Allah yg hidup utk mencari redhaNya.

entry ni bukan nk cerita pasal politik, tapi nak cerita pasal pandangan non-kelantanese terhadap negeri kelantan. ambo ni bukan la org kelantan tulen pun. nak beli tanah kat kelate pun x layak, apatah lagi nak apply biasiswa from yayasan kelantan. tapi dapat la merasa dok kelate full time 5 tahun lps tu celup2 time cuti sem. since sekolah menengah pun kat sane, so boleh la kata pernah hidup sbg org kelate minus the makan budu and ikan tawar part.

nak cite sket kat sini, alkisahnya ada la desas desus org dok kata dlm suratkhabar, yg kelantan ni negeri yg mundur. ramai gak rakyat kelantan yg ambo tgk xpuas hati dgn statement tu dok komplen dlm laman mukabuku. desas desus ni mengingatkan ambo kepada satu situasi yg ambo pernah lalui masa ambo dok belajar kat pusat asasi sains um di zaman dahulu kala.

masa tu ambo makan early dinner dgn sahabat ambo dan rummetnya kat kafe yg ada megi goreng sedap dan abang kafe bersuara lembut tu. diorg ni kononnya org kelate jugak la. hmm kwn2 ambo yg beribubapakan org klate ni mmg suka ngaku dorg ni org kelate jugak. padahal nak sebut kelate pun x pandai. diorg sebut kelante instead. hmm pelik. pastu cakap kelate pun bukan reti. setakat balik kelate setahun skali dua time raya tu masih tidak melayakkan korg mengaku kelatenese ok. but i found most of them kawen dgn pure kelatenese. heheh..

nak dijadikan cerita, masa tu entah camne bule timbul cerita pasal kelantan. tetiba one of them ckp kelantan tu mundur. ambo tanya la nape. katanya kelantan xde lrt, shopping mall..panggung wayang pun xde! kelate is so x maju! ni sume akibat duduk lama sgt bawah kerajaan pas. aku ckp la, kelantan mmg la xde sume tu, but then kat malaysia ni pun selangor dan kl je yg ada lrt. so negeri2 lain tu x maju jugak ke? dua2 girls tu buat muka. tetap pertahankan pendirian dorg yg kate kelantan tu mundur sbb duduk bawah kerajaan pas. hmm ini la jadinya kalau hidup just bergantung dgn mainstream media je. nak salahkan diorg pun susah gak sbb masa tu media alternatif ni x popular lg.

well to be honest, before aku masuk skolah kat kelate, aku pun x suka nik aziz and pas gaks. sbb dok baca mcm2 cerita negatif dlm suratkhabar la. tapi lps masuk skolah kat sana, especially lps actually seeing nik aziz in flesh and hearing his speech, i had a new profound respect towards him. Speech dia menarik, x membosankan, and the best part is penuh berisi hikmah dan tazkirah yg santai. yg kita dgr x rasa nak rebel. xsangka plak ek. nampak dlm gambar mcm style ustaz lebai2 yg x menarik je. rupa2nya..fuhh terus level respect aku kat dia naik 100%.

to be honest, mmg la kalu kite gi kelantan, jgn la nak expect rupa kota bharu tu mcm kl. tapi xde la teruk sgt pun. actually rupa town kb tu lebih kurg je dgn mana2 kawasan melayu yg lain. cuba tgk kat klang tu, lebih kurg je. so apa yg mundurnya kb tu? traffic jam sama hebat jugak. bahkan skrg ni dah makin banyak plak bangunan naik. KB trade center la, giant, tesco, sume dah ada. cuba gi jenguk kat pasar. makcik2 jual ikan, sayur sume pakai gelang emas solid smpi siku. kat kl ni ado mcm tu? ngahaha! xde kan? xde kan?

satu lg situasi yg ambo pernah lalui dgn jiran ambo sendiri, makcik umah sebelah. a nice indian lady. quite elderly but still sehat. suatu petang, dia nmpk aku kat laman, dia tegur aku dan tanya kabar parents aku nun di kb. pastu dia tanya, x boring ke dok klate? aku cakap ok je, hidup dgn aman damai tenang, pagi dan petang dok melayan ikan2 dlm kolam bawah umah, boring2 gi jalan2, honeymoon, especially now papa aku dah retire, hari2 kot gi dating. berjalan2 menyusuri pantai dari pantai irama smpi ke besut nuh! asal aku call umah je diorg xde. huhu. makcik tu bule wat muka x caye. bukanke kelantan tu xde apa kan? teruk plak tu bawah pemerintahan kerajaan pembangkang, miskin lagi. ngahaha ni yg aku rasa nak sengih ni. nasib la kalu dah baca utusan mesia je mcm ni la jadinya. aku ckp ringkas je la kat aunty tu, jgn caye sgt apa mainstream media ckp. kena seimbangkan dgn media alternatif jgk. kelantan is just like any other state. u have to go there to see what it’s really like. malas plak aku nak elaborate panjang2. nak kena cite pasal membangun bersama islam kang berjam2 plak. so conversation tu abis situ je. dah maghrib pun.

kesimpulannya kalu nak tgk kelantan mundur ke tak, gi la jelajah sendiri. nak best lagi, gi time lebuhraya baru tu dah siap. sape x believe in sistem wakaf tu rugi la, sbb nampak sgt jahil tentang amal jariah. kat kelantan nak gi mana xyah bayar tol. nak gi keje ari2 bayar duit minyak je. makan murah, kos sara hidup murah, gi mana2 pun bule dpt pengisian rohani. bonus lagi, hidup bawah pimpinan org2 soleh. lagi la banyak barakahnya.

sekian, terima kasih.