Rindu itu Datang Lagi: Bahagian 3

Alkisahnya semalam, ada sesuatu berlaku pada aku. Sengaja la tu nak mengusik kalbu dan jiwa raga aku ni. Mula-mula kononnya nak berlagak macho, kononnya not affected, tapi for a minute lepas tu, rasa tak best pula. Ingat nak tunggu Abang balik ofis untuk melepaskan isi hati, tapi bila Abang dah balik, mulut seakan terkunci pulak. Kata-kata yang nak diluah tu tersangkut di kerongkong.

Bukan la isu apa pun. Rasanya lebih kepada perasaan aku sendiri yang terusik. Harapan tu seakan masih wujud, cuma lebih terkawal dengan kehadiran Irfan.

Ceritanya semalam, of all people atas muka bumi ni, my father met my boss in MAS masa buat praktikal dulu, Encik Jalil. A nice man, in his early fifties. Haven’t i told you before in my previous post that he had offered to train me specifically to join his section after i graduate? Well, that was 5 years ago. Semalam, he told my father that if I am still interested, apply again because now they have a new manager. Hmm tak sangka pulak after all these years dia masih ingat kat aku ni.

Masa mula-mula bercerita hal ni pada Mama, Mama terus respon, “Ha mintak la! Gi kerja, baru la ada income!” Haih she always want me to work. Aku respon, “Habis tu nak tinggal budak dua orang ni kat mana?” Mama  jawab, “Cari la nursery ke, babysitter ke” Huhu terus aku jawab kat Mama “There is no way I’m leaving them at a nursery. Kalau Mama duduk sini, baru Liyana kerja, Liyana carikan maid.”

Suprisingly, after saying this, aku rasa puas! Puas hati sebab it has become a final decision. Yes, I will happily go to work IF AND ONLY IF Mama is here to look after my kids, because i do not trust anyone else non-related to us like a bibik or any babysitter to do it. It’s my kids I’m talking about! Takut dowh dengar macam-macam cerita pasal budak-budak yang dihantar di bawah jagaan orang ni. Few days ago baru terbaca dalam majalah pasal one boy yang lahir normal tapi umur dua bulan tiba-tiba kena cerebral palsy. Rupanya berpunca dari terjatuh masa kat rumah pengasuh. Pengasuh tu tak cakap apa pulak tu! Umur dua bulan! Bayangkan la macam mana pengasuh tu handle baby umur dua bulan sampai kepala boleh terhentak. Akibatnya ditanggung seumur hidup baby tu tau! Kesian dia 😦 Aku memang tak sanggup ambil risiko macam tu. Biarlah aku tak kaya pun. At least aku tak ada bebanan hutang yang perlu difikirkan. Yang penting anak-anak aku terjaga dengan baik.

Emm dalam kepala ni masih bermain-main bayangan macam dulu la. Bestnya dapat kerja kat hangar, timbang kapal terbang, buat test flight, kira aircraft load, uruskan kargo untuk cargo flights, jaga runway data. Dulu Encik Jalil pernah suruh aku baca satu buku ni, lebih kurang cerita pasal cara-cara nak handle haiwan dalm cargo flight contohnya zirafah, kuda, kambing dan lain-lain. Aku belek-belek buku tu, terbaca satu page describing about handling baby giraffe. Teringat signboard iklan tepi jalan nak ke KLIA tu kan dulu ada satu iklan MAS Cargo 6-star animal hotel, yang ada gamba leher zirafah panjang gile tu sampai terkeluar kapal terbang. Aku terfikir dan dengan dahi berkerut, aku terus tanya Encik Jalil, “kalau mak zirafah boleh ke bawak dalam flight?” Beliau senyum dan cakap’ “Baca buku tu.” Aiseh, kena baca jugak. Hahaha. Pastu teringat jugak one engineer kat situ pernah cerita, pada suatu hari ada orang nak send a box of anak-anak ayam ke satu negara ni. Skali sampai negara tu anak ayam ni mati semuanya. Marah dia. Terpaksala bayar ganti rugi. Bukan senang tau nak transport haiwan atas flight. Certain types of animals boleh naik macam biasa, but some has to be given ubat pelali bagi tidur. My own father pun pernah bawak cargo flight yang penuh dengan kambing from Australia to Malaysia. Sampai KLIA tu memang habis bau kambing lekat kat baju. Best betul kambing pun dapat naik kapal terbang. Free pulak tu. Then pernah tanya kat Encik Jalil dia graduate dari mana? Masa tu my favourite question to every senior engineers was from where they graduated. Maklumla aerospace program kan masih baru kat Malaysia ni. Dia jawab “Buffalo”. Aku hairan la pulak ape cerita pasal kerbau pulak ni? Dia nampak muka aku yang hairan tu dia pun sambung, “University of Buffalo, New York.” Hahaha ok aku lupa Buffalo tu nama tempat kat New York. Yes I’ve heard of that place ok. Hahaha.

Credit to maskargo Zirafah nak naik kapal terbang..picture credit to maskargo

Hmm orang lain at this age consider nak berhenti kerja duduk rumah, aku terbalik pulak.

Cik Aini dah offer anak-anak aku diletakkan kat taska dia. Bagus juga cadangan tu. Cik Aini is a close friend of mine and I trust her. Masalahnya, bila Cik Aini nak buka taska ni?

Sekian..titik

Rindu itu Datang Lagi: Bahagian 2

Betul ke keputusan aku dulu?

Suatu pagi, ada seorang Encik A call. “Cik Izyan Liyana ke? Saya Encik A, Senior Apprentice Training Officer MAS. Ingat x? Dulu Cik ada tinggalkan nombor cik dan mintak saya contact bila ada opening kat tech services.” Of kos la ingat kan, tapi sgt terkejut dan sgt x sangka encik ni ingat la plak kat aku ni. waktu tu dah dekat 2 tahun kot since aku training kat MAS tu, dan paling malang skali waktu tu dah start first semester buat MSc Mechanical kat uia. “Encik ,terima kasih byk2 sbb hubungi saya ni, tapi skrg ni sy tgh buat master.” Uwaaa!! Rasa nak nangis masa cakap ni. Nak menyesal ke tak?

Waktu cuti midsem final year kat uia, aku balik kampung kat kb nun jauh di sana tu. Cuti2 mesia. Tapi time tu pun dah janji dgn lecturer fyp (dr ali) yg lps grad nti aku akan sambung projek fyp aku sbg research assistant dia. alkisah masa balik kampung tu, beriya buat resume nak antar kat MAS. sbb mmg impian sejak kecik nak join MAS. rasanya anak2 MAS mmg sume ada perasaan camtu kot.  so dgn bersemangatnya, hajat tu disampaikan kat papa dan mama. xkan la papa nak kata xbule plak lgpn time eit dulu dia yg beriya2 suh apply MAS. walhal kalu diikutkan aku nak praktikal kat transmile bersama member2. lgpn senior2 kata praktikal kat MAS xde keje, boring, siap bule tdo kt surau and praktikal kat transmile plak mcm2 dia suh wat. tapi bila dah gi training kat MAS tu, rupanya2 realitinya adlh apa yg kita dpt waktu praktikal tu bergantung pada usaha kita sendiri. kalu kita rajin, banyak la bule belajar. kalu malas, mmg la x belajar apa2.

nak dijadikan cerita, lps berbincang dgn parents, rupanya papa x bape nak restu dgn hajat aku tu. “it’s a man’s world” katanya dgn dahi berkerut miut. mama pun rasa sama gaks walaupun xpernah menghalang. alamak, terdiam aku dibuatnya. beberapa kali papa tanya planning aku utk future. “why don’t u just go into academic? it suits u better especially when u get married” huhu go back to school ke? nanti 10, 15 tahun lagi bila dah boring dok dalam industri, join la akademik plak. time tu dah banyak experience and dah terer dgn selok belok kapal terbang baru la konfiden sket nk mengajar. masa tu, kawen mmg x termasuk langsung la dlm planning. boyfren pun xde. happily flying solo gitu.

but i still stick to my decision. tetap buat resume dgn tekad utk teruskan impian. pastu balik uia, tekun menyiapkan projek tahun akhir.

lps dah setel final exam dan fyp, aku pun bawak la resume aku jumpa manager kat department yg aku nk mintak tu la. tapi dia xde plak. so alang2 dah smpi situ, jumpa la dgn staf yg kebetulan free, bagi dia tgk resume aku tu ok ke tak. tapi agak mengecewakan bila diorg sume ckp skg ni tgh ‘freeze hiring’. haih~ awat la time aku nk apply ni bule pegi freeze plak. walhal dah terang2 diorg ni understaffed. So aku pun balik la dgn perasaan yg sedikit kecewa tapi masih belum berputus asa.

tapi sejujurnya, dgn senario waktu tu, aku sendiri pun x yakin aku boleh capai impian aku tu.  first and foremost is, papa pun x bape setuju. tu pun dah jadi sign, sbb selama ni dia x pernah halang minat aku. katanya, environment kerja yg aku nak tu x sesuai utk seorang wanita, what more utk seorg wanita yg bergelar isteri. my future husband won’t be happy about it. so instinct aku dpt rasa yg jalan yg aku nak pilih ni akan jd sukar. kedua, waktu ni la plak jodoh sampai. so, mmg kena seriously consider, mampu ke nak carry 2 benda besar serentak ni. i know for sure that i would be a workaholic, nak lg kalu keje situ. keje smpi tgh mlm, tah2 siap ada oncall. if im going to be wife and mother, aku kalu bule xnak la keje beriya mengalahkan suami aku plak. siang malam, weekdays weekend keje. padahal bukan aku yg kena sara family pun, tapi aku plk yg lebih2! and i was pretty sure that, kalu aku dpt keje yg aku nak tu, mmg keje tu la akn jd prioriti aku. nama pun cinta pertama!

so somehow, dalam aku tekad nak apply keje tu pun, tetap ada rasa pasrah dlm hati aku. MAS bekukan pengambilan pekerja ngam2 time aku nk gi apply tu pun is big enough sign for me. so dgn separa rela, aku pun apply la master uia.

lps tu plak, terjumpa paksu kat waktu melawat makcik aku meninggal. dia mintak resume aku utk dia pass kat senior engineer yg supervise aku masa aku praktikal dulu. orang tu mmg dah ckp, yg dia nak train aku, so by the time aku habis belajar, dia akan terus hire aku. manager tu kwn baik dia, so musti bule dpt punye la! tapi aku xtau la nape la aku gi ckp kat paksu yg aku xnak keje situ. alasannya, papa x bagi. hohohoh! 2 panggilan resume yg aku tolak mentah2. tensi bila mengenangkannya kembali.

tu cerita tahun 2008.  dlm thn 2010, MAS buka iklan dlm jobstreet utk jawatan yg aku nak tu. tp last minute baru apply. sbb asalnya nekad kata tak nak. tapi makin hari diingat, rasa nak sangat2 plak. tapi bila dah selamat hantar resume, hari2 plak doa supaya x dpt. sbb x sanggup tinggal aiman bawah jagaan org. waktu tu aiman baru 6 bulan dan masih menyusu badan. rasa x smpi hati nak tinggal dia kat org mengenangkan betapa dia sangat attached dgn aku.

kesimpulannya, aku mmg dlm dilema yg sgt besar, antara kerjaya idaman, dan tanggungjawab dunia akhirat sbg isteri dan ibu. walaupun suami x pernah halang, tapi aku sendiri yg x yakin aku boleh bawa kedua2nya. bukan x percaya diri sendiri, tapi more like ambil langkah yg lebih selamat utk mengelak fitnah dan masalah di kemudian hari. suami dan anak2 adalah aset dunia akhirat, sedangkan kerjaya tu cuma takat smpi umur pencen je. so aku xnak la kerja bagai nak rak smpikan family tunggang langgang, xnak la berjaya dlm karier tapi dlm hidup tah kemana. dan yg paling aku taknak is anak2 membesar with an invisible mother. so i guess, walaupun hati sgt berat, tapi keputusan ini la yg terbaik yg sesuai dgn matlamat hidup aku yg mahukan keseimbangan dunia dan akhirat. suami aku pernah ckp, smpi bila2 pun aku xkan dpt melupakan hasrat dan impian yg x kesampaian ni. but i know i made the right choice, so tahan je la kan walaupun susah.

nak kata 100% menyesal pun x jugak. bila dgr cerita dari suami pasal corak kerja dlm male-domain ni, ada gak rasa syukur aku end up dok umah je. tu baru cerita dlm opis, belum cerita kalu masuk site lg. byk adab2 dan batas2 pergaulan yg x terjaga, byk peluang utk terjebak dlm kancah pelik2. kalau dah masa praktikal dulu pun aku hampir terkena gaks sindrom2 tu, apatah lagi kalu dah kerja tetap. dalam kes mcm ni, baik buruk pilihan tu dah terang. so istikharah pun x bape relevan dah.

haih~mcm tu la alkisahnya, labu!

sekian, terima kasih.

Rindu itu Datang Lagi..

Cinta pertamaku mengetuk lagi. Aduu memang tak tidur malam dibuatnya. Dah 3 malam macam ni apa kes? Malam ni pun takleh tidur jugak sampai akhirnya aku pun bangun dan buka pc. Ni semua gara-gara dok menyapu laman petang jumaat lepas la ni. Arghhh tensi betol!

Kisah cinta pertama yang hadir sejak bertahun-tahun yang lalu. Kisah cinta pertama yang tak pernah luput dari ingatan, yang tak pernah lekang dari hati. Sapa yang kenal aku sure boleh teka apa yang aku tengah fikir just by reading the above paragraph. Kalau hebat lagi, dari title pun dah dapat agak. Kalau takleh teka tu maknanya tak betul-betul kenal lagi la tuh..huhuhu. Penangan cinta pertama ni memang pahit!

Bila teringat, mesti akan rasa rindu yang amat sangat. Dan semestinya jiwa dan fikiran aku ni akan melayang balik ke zaman internship aka engineering industrial training aka latihan industri pada april-jun 2007. Bila rasa rindu tu datang, jiwa pun akan rasa bagai ditekan-tekan.. Ya Allah, rindunya waktu tu..rindu sangat-sangat!! Sekarang ni boleh tengok dari jauh je. Tu pun kalau nampak.

Inilah cinta hati yang dimaksudkan. Quite an obsession jugak la kan kalau dah sampai takleh tidur malam bila teringatkan mende alah ni. Rasanya sejak mumayyiz kot dah jatuh cinta dengan aircraft ni. Boeing 747-400. Dah tu nak wat camne, dalam rumah pun penuh dengan model 747. Blame my dad. Hahaha. I’ve travelled in its cockpit ever since i can remember, and it fills me with awe everytime it takes off and lands, even as it is taxiing. It is huge and takes a lot of space on the runway, and its curves are all at the right places. Unlike the A380 which is to me, not at all sexy. too big! i can actually sit down and look at it for hours, and hours, and hours, and hours, without getting bored. well i actually did that setiap pagi dan petang waktu eit. Huhuhu.

Bila lalu kat Jalan Lapangan Terbang Subang tu, musti akan pandang kiri dan kanan, Hangar 1 kat sebelah kiri. Hangar 2,3 dan 4 kat sebelah kanan. Hangar 5 kat KLIA. Hangar 1 repair aircraft kecik je macam Fokker 50 tu. Owh ingat lagi. Pastu akan mengeluh perlahan, sambil fikir dalam hati;

“Ya Allah, betulkah pilihanku ini? Bagilah aku ketenangan..” Kadang-kadang pulak fikir, “Haih, agak-agak ada chan lagi ke nak datang sini?” dan bermacam-macam fikiran lagi.


Ni tengah timbang kapal terbang. 747 la ni. Huhu 2 days after my 23rd birthday. Memang excited. So macam ni la rupa orang timbang kapal terbang. Letak mesin timbang tu bawah setiap tayar. Kalau tak silap berat 747 tu lebih kurang 400 tan. Tak ingat la berapa, malas pulak nak belek eit report. Cane letak mesin timbang tu bawah tayar ek? Takkan la angkat tayar tu seketul-seketul naik atas penimbang? Macam tak logik je, kan berat. Well, mesin penimbang tu disusun kat belakang setiap tayar, waktu ni kapal terbang tu kena dok depan sikit la. So bila dah siap susun alat penimbang tu seme, baru la ada kereta tu tolak kapal ni naik atas penimbang. Ha gitu. Tayar-tayar yang nampak dalam gambar ni, yang ada err 2, 4, 6, 8, 12 ni adalah main landing gears, maksudnya tayar belakang la. Kat depan tu ada 2 lagi tayar nama dia nose landing gears sebab dia dok bawah aircraft nose. So seme skali ada 16 tayar.


Ni pulak time buat fastener mapping. Haha orang-orang kat depan tu konon tengah ukur jarak antara fastener (macam paku la gitu) pakai pembaris pastu nak tulis. Mana ada orang buat map pakai tulis jarak je. Lagipun permukaan yang curvy macam tu mana nak dapat accurate reading pakai pembaris keras? So kebetulan aku bawa kertas kosong dan pensel, dengan ‘ala2 shinichi’nya (ewah!) gi kat aircraft tu (of kos la lepas diorang dah give up sebab banyak sangat nak kena ukur), letak kertas kat dinding aircraft tu pastu tekap je dengan pensel. Dapat la map fasteners tu sume kan. So balik ofis bule la ukur betul-betul jarak antara fastener. Lagi senang dari nak ukur seketul-seketul kat atas tangga tu. Takkan la nak dok berjam-jam mencangkung kat situ plak.

Kalau orang-orang yang kerja kat Kompleks A tu baca entry ni musti fikir, apa la budak ni syok sangat nak datang sini, aku dah naik bosan. Well, who cares kan. You might have worked there like forever, but I had only 3 months. So yes, I have had a very fulfilling 3 months there, 3 months je. Tak puas lagi. And I still miss the place, I miss seeing aircraft everyday, and I miss doing what I had done there. So even though I have moved on in my life, got married and have children, that part of my life is one that I want to cherish and miss until the end of my life. Bahkan kalau boleh masuk sesuka hati memang nak pergi lagi kat hangar tu. I love aircraft and I love learning about aircraft and airline operations.

Sekian, terima kasih.

Hakikat sebuah kehidupan

Malam tadi, waktu sedang menjamu selera dengan nasi, sambal udang dan buah durian, tiba-tiba suami saya berkata, “susah betul kan nak hidup kalau asyik takut dengan risiko?” Saya yang tengah sedap-sedap makan durian yang datang jauh dari kebun abah di Batu Pahat terkejut dengan isu yang tiba-tiba ditimbulkan tu. Hmm sedap semacam pulak durian ni time tengah mengandung. Padahal selalu je makan.

Saya tersenyum. Kalau sebut pasal risiko kehidupan mesti akan teringat pada Nurul Insyirah, classmate masa kat UIA. Dulu pun saya pernah tanyakan hal yang sama pada dia.

Lagikan nak gi ofis pun, kadang-kadang kita fikir-fikir juga hari ni nak lalu jalan yang mana? Sekarang kan banyak jalan alternatif untuk elak jam. Apatah lagi dalam hal-hal besar yang berlaku dalam kehidupan kita.  Setiap langkah dalam hidup memerlukan ‘decision-making’, dan setiap keputusan yang dibuat ada risiko tersendiri.

Mesti kita pernah terfikir kenapa la nak kena susah-susah decide, kena susah-susah pilih. Kan senang kalau tak perlu pilih. Nak isi borang UPU pun kena susah-susah fikir dan buat pilihan, nak kahwin pun kena susah-susah fikir nak terima orang tu atau tidak, pastu kena susah-susah decide tarikh kahwin pulak. Berkenan kat kereta itu, ini, tapi nak beli ke tak? Pening..pening. Kang kalau dah pilih nanti tetibe tak suka macam mana? Tak sesuai macam mana? Haih susah betul!

Bak kata nurul, ‘itulah namanya kehidupan’. Yes, one very important lesson i learnt from her. Selama ni tak pernah perasan kan. Hidup ni memang penuh dengan ketidakpastian; uncertainty. Tapi kalau nak diikutkan risiko dan uncertainty tu, jawabnya tak kahwin-kahwin la kita semua, tak beranak pinak, tak sekolah, tak beli kereta, tak beli rumah, dan bermacam-macam ‘tak’ lagi. Kenapa? Sebab kahwin nanti takut suami atau isteri lari dengan orang lain ke, bercerai-berai ke, takut kecewa, kalau ada anak nanti suatu hari anak tak jaga kita baik-baik, nanti kena tipu la itu ini bla bla bla dan bla lagi.

So bila cerita tentang membuat pilihan ni, mesti tak dapat lari dari isu istikharah, dan juga isu qadha’ dan qadar. Yang ni kita cerita dalam bahagian akan datang pulak.

Hanya Allah dan akhirat sahaja yang pasti . Dalam ketidakpastian dalam hidup ni, kita tetap punya Tuhan yang Maha Mendengar, Allah Azza wajalla. So kepada Dia je la tempat kita bergantung harap. Dan hari akhirat juga adalah pasti sedangkan dunia ni sementara je. So, tak perlu la kot buang masa banyak sangat untuk buat pilihan di dunia, sedangkan akhirat itu lebih pasti dan memang sah-sah kita akan kembali ke sana.

Bila dah buat pilihan/ keputusan, tetibe turns out yang keputusan tu tak tepat, jangan putus harapan. Sebaliknya look back and reflect. Mesti ada kita tersilap pandang mana-mana. Ambil pengajaran dari kesilapan itu dan teruskan kehidupan. Jangan takut utk hidup!