Sudah Berpindah~

Pembaca sekalian, saya sudah berpindah ke laman blog yang baru. Laman blog yang ini tidak akan di’update’ lagi. Dipersilakan melawat blog baru saya ye.

www.liyanahelmy.com

Terima kasih atas sokongan kalian. Semoga Allah memberkati kita semua. 😀

Advertisements

Oh Aku Suka Dia~!

Beberapa hari yang lalu, adik aku Mustaqim yang kini belajar di Mesir telah menge’tweet

“kalau suka dia, tak perlu luah, just doa kepada Allah”.

Aku pun reply,

“luah adalah satu bentuk usaha..necessary unless you plan to directly approach the father..kalau tak luah dia tak tahu, kalau dia tak tahu macam mana dia nak terima”.

Sejam kemudian, dia retweet tweet aku tadi. Huhu laju je ek!

Apa pendapat korang, betul tak yang aku cakap? Atau korang sokong adik aku? Well, secara logik la kan, kalau memang betul-betul suka girl tu, bagitau je la. Takde hal~

Kalau bagitau, baru la boleh tahu sama ada dia suka jugak atau tak. Mana la tau, ada rezeki kau. Kalau dia reject pun, bukan kau rugi apa-apa. Cari je stok baru! Tapi kalau tak bagitau, sampai ke sudah la dok memendam sorang-sorang. Silap ari bulan, melepassss~!

Memang la jodoh tu di tangan Tuhan, tapi kan Tuhan suruh usaha. Usaha tu maknanya cari, kalau single lagi, lamar. Tuhan tak kata, jodoh tu di tangan aku so kau duduk je diam-diam kat rumah tunggu je. Betul tak?

Ha pastu, aku tak kata pulak yang kau sendiri yang kena luahkan. Aku just suruh kau luah. Selebihnya kau la kena pandai-pandai luah dengan cara yang beradab dan mengikut saluran yang betul 😛 Cakap terus kat bapak dia ke, abang dia ke, atau pakai orang tengah.

Orang tengah pun jangan la sebarang orang. Takat suruh kawan-kawan kau tolong sampaikan hasrat tu, tak payah la.

Lantik la orang yang lebih tua dan dihormati untuk jadi orang tengah. Kalau rakan sebaya yang dah kahwin, boleh. Kalau member-member sebujang dengan kau, baik tak payah la.

Kenapa member sebujang tak boleh? Bukan tak boleh, cuma tak sesuai. Diorang pun terumbang-ambing lagi. Lagipun suruh kawan yang masih single jadi orang tengah ni boleh timbulkan lagi banyak fitnah dari kebaikan. Consultation free yang diorang bagi pun belum tentu boleh pakai.

Kalau kau pentingkan adab dan tatasusila yang dianjurkan agama, ha macam tu la caranya.

Abang Mithali

I am a very lucky mother.

Mama rasa beruntung sangat sebab walaupun Abang Aiman baru nak masuk 3 tahun bulan Mei ni, tapi Mama boleh harapkan Aiman untuk tolong tengok-tengokkan Adik Irfan. Bukan sekali-sekala tapi setiap hari. Terutamanya bila Mama tengah busy.

I think the pictures will speak for themselves.

Cuba teka tengah buat apa..

Siap pegang tangan adik lagi..

Tengah tengok kartun kegemaran Irfan @Babytv!

Kerana ada Abang Aiman yang penyayang ni, dapat la Mama dan Papa masing-masing melayan pc.. huhu seronok~

Mama berdoa semoga anak-anak Mama good macam ni sampai besar 🙂 Sejuk hati Mama dan Papa. Tak terasa penat lelah mengandung, sakit bersalin dan perit berpantang. 🙂 Alhamdulillah~

My Obgyn.. The Big Bully

This may not be a happy story. But still, it is part of my journey of becoming mother to two sons..and my journey towards having a happy and empowering birth in the future; be it vaginal delivery or c-section.

I simply hate the fact that my doctor BULLIED me into TWO c-sections! Hate it soo much that I could not sleep well sometimes.

Maybe my pelvis is really small (not so relevent because baby’s head can mould to fit through) or really disfigured (well, i did have a good fall on my butt when i was 7 years old..but i don’t think my pelvic was disfigured), or maybe i do really need a c-section for other reasons, but there is a HUGE difference in having a caring doctor and a very insensitive one.

And my doctor belongs to the second category.

My first son was delivered via c-section even before i start feeling labour pain. One Monday morning of my 39th week, I had a bloody show. Since I was due for a CTG that morning, we straightaway went to the hospital. Doctor came for vaginal examination (VE), 3cm. “Your baby is in OP. Im afraid if we waited too long, the baby might be distressed.”, she said. “OK we wait for another hour, if there’s no progress, we proceed with c-section. “, she said. 45 minutes later, she came in to check again, no progress. “OK, csar!”, she said. It was not even a full hour, and I was fine, and my baby was fine. Maternal instincts is even more powerful than the not-so-accurate-most-of-the-time CTG machine, you know. I knew in my heart that i did not need the surgery, but i could not say that to my doctor because, well, shouldn’t doctors know better? The thing is, I don’t understand a single word what the doctor is saying!

Two and a half years later, my second baby was born, also via c-section. I actually had a bloody show and leaking amniotic fluid for over a week, and been in labour for a good three days and nights. On the third night, the contractions were so terribly painful that i could not sleep at all. I purposely laboured at home, because I know my doctor has marked me for another surgery. The midwife on duty connected the electronic fetal monitoring (EFM) machine to me and did VE and found that I was already 8cm dilated. She went to inform my doctor. So my doctor came, did VE and told me that my baby was in OP, and that i had CPD, just like my previous birth. My doctor explained roughly that OP is caused by cephalopelvic disorder (CPD), so my baby may not be able to turn and descend further, so i need a c-section. I still have no idea what the doctor is talking about, and how did it relate to my previous pregnancy. I only knew in my heart again that this doctor is purposely trying to get me through another emergency c-section again. So, when the stupid EFM machine sabotaged me by beeping loudly when my baby was actually fine, I knew that there is no way to avoid the surgery. My doctor even had the nerve to threaten me . She said, “Im afraid it would be dangerous, the shoulders might get stuck.” At that point, I knew that the doctor didnt care about me AT ALL!. She only want to be done with this case (like every other cases..well, i’m just another case to her) and get on to attending her many patients waiting at her door. I knew in my heart that she was bluffing me, but i couldn’t fight for my own rights, simply because ‘THE SHOULDERS MIGHT GET STUCK”! Who on earth wouldnt be scared of that?!

After my post partum period, i did a real research on my problems. I researched on OP, CPD, natural birth, hypnobirth and everything related. I am serious in making my dream come true for my coming deliveries. I want to birth as naturally as I can and feel the empowerment and triumph of having birthed the way I should, and I want to have many kids!

I swear I will not go back to that incompassionate robot doctor, nor to the hospital who had given me a very bad service. Yeah, the same hospital where my son was admitted and sent to OT simply for swallowing a tiny weeny fish bone.

Simply ask yourself this; do you really feel happy with your doctor? Does he/she really listen to your concerns and problems? Is she empathic, compassionate about her patients? Patients are real people, you know. Not just a doll, not just another task. Moreover, ask around. If  her c-section rate is high, then there’s a chance that she is just like my doctor.

If you are unhappy with your doctor (caregiver), please find another one. It’s your right.

 

Cubaan Menjadi Ibu Mithali 3

Dah macam drama pulak ada bahagian 3. Tapi, dah memang jawatan IBU ni, episod demi episod akan dilalui dalam membesarkan anak. Anak aku baru dua orang. Kalau dah 12 orang nanti, tak tahu la episod jenis macam mana pulak timbul.

Alkisahnya, pasal Abang Aiman lagi la ni. Ye la, Irfan tak banyak kerenah. Jadi cerita Abang Aiman je la yang asyik masuk dalam blog ni. Nak jadi cerita, Abang Aiman ni ada satu tabiat. Kalau dia tidur petang, bila dia bangun mesti dia menangis. Tak tahu la kenapa. Mimpi buruk ke? Mimpi hantu ke? Nak kata kena marah sebelum tidur pun, tak ada la pulak. Habis tu kenapa mesti menangis bila bangun dari tidur? Menghairankan!

Bila pujuk, tak jalan. Bila biar, makin menjadi-jadi pulak menangis. Ish macam makin mengada-ngada ni. Akhirnya dah serabut dengar dia menangis, naik la suara aku ni suruh dia diam. Aku ni sebolehnya tak nak la marah-marah anak. Ye la, mana ada orang yang suka kena marah. Lagi-lagi anak kecil. Tapi tak larat dah nak dengar dia menangis.

Sekurang-kurangnya, lepas kelahiran Irfan, aku rasa tahap temper aku dah makin turun. Kalau dulu, pantang Aiman menangis mesti aku rasa stres. Silap haribulan kena marah terus. Tapi lepas Irfan lahir, dah tak ada rasa nak marah. Mungkin sebab setiap hari (semenjak aku jaga budak dua orang ni), aku sengaja kosongkan (lapangkan) kepala otak aku ni supaya aku tak mudah berserabut, supaya aku dapat handle dua orang budak ni tanpa stres. Dah jadi macam satu terapi pulak.

Sebabnya mudah, cuba bayangkan aku duduk rumah bertiga je dengan Aiman dan Irfan. Yang sorang nak susu, waktu tu jugak la yang sorang lagi mintak nak Milo. Dua-dua dah lapar tak sabar dah. Dalam keadaan kelam-kabut macam tu, confirm by noon aku dah hangin satu badan, kepala otak tepu, dan semestinya lagi mudah naik angin. Bila aku mudah naik angin, mula nak tengking-tengking budak, diorang menangis. Bila diorang menangis, aku lagi semak. Bila aku semak otak, aku nak marah lagi dan diorang pun menangis lagi. And the process goes on and on tanpa penghujung. Tak membawa faedah dan kebaikan kepada mana-mana pihak kan? So nak memudahkan kerja aku and keep my sanity intact, ini yang aku buat. Lepas suami aku pergi kerja, aku buat apa aku nak buat. ‘ME’ time! Tidur ke, membaca ke, surfing ke. Yang penting kepala otak aku lapang. So, the moment ‘clients’ aku bangun, aku dedicate seluruh minda aku kepada mereka dan tidak dilupakan juga untuk mencurahkan kasih sayang secukupnya kepada mereka. Make sure the kids are happy. Happy kids make the mummy happy, you know. Sebab happy kids tak banyak kerenah, dan tak buat kerenah. Oleh yang demikian, tugas aku menjadi lebih mudah, sampai la ke waktu Papa mereka pulang dari ofis.

Irfan the happy baby.. sepagi dimanjakan oleh Mama.. 😀

Tugas jaga budak ni bukan mudah. Lebih-lebih lagi kalau dah lebih dari sorang. Tang mengemas rumah tu memang buat setakat sempat je la. Memasak pun setakat sempat je. Walaupun budak-budak is just budak-budak, most of the time mereka perlukan kita untuk tend to their needs. Nak makan, minum, mandi, semua masih perlu bantuan. By the end of the day dah penat. Adakalanya bila Irfan asyik nak tidur je, baru la rasa boleh bernafas panjang sikit. Hmm, sekian la cerita seorang Mama. Huhuhu~

Family Photo-boothing.. Rugi Irfan tidur 😀

 

Cerita Abang Aiman

Ok, this is a good story, nak cite, baru je berlaku kejap tadi. Huhuhu nak tergelak pun ada.

Alkisahnya, Abang Aiman tiba-tiba jadi sangat penyayang pulak petang ni. Tahu tak apa dia buat? Dia main dengan anak patung Minnie Mouse yang asalnya adalah kepunyaan Kholah (makcik Aiman). Dia dukung ke sana kemari, pastu tiba-tiba datang kat Mama tanya pasal baju Minnie Mouse. Aku takde la faham sangat apa dia cakap tapi yang pasti topiknya adalah baju la. Pastu tiba aku dengar dia dok bercakap-cakap dengan Minnie tu, pastu nampak dia macam bagi susu, pastu tiba-tiba dengar dia dodoikan Minnie, “Lailahaillallah.. lailahaillallah..”. Macam kita dok ulit baby kita tu.

Dah setel dia dodoi tu, dia letak Minnie perlahan-lahan atas katil dan pandang Mama sambil letak jari kat mulut, “Shhhh!” Erk! Suruh Mama dok diam la tu. Macam Mama suruh dia cakap perlahan-lahan bila Irfan tidur. Hahaha! Nak tergelak OK! Haih Aiman..Aiman.. tiru gaya Mama tidurkan Adik Irfan ye..hehehe~

Lepas tidurkan Minnie

Jom hormati orang lain!

Assalamualaikum

Hari ni popular sangat dalam facebook dan youtube berkenaan satu video yang saya tak nak sebut kat sini. Malas la nak ulas kan sebab rasanya dah ramai yang mengulas pasal ni.

Tapikan, saya sebenarnya agak terganggu melihat video tu. Bukan kerana isunya, tetapi kerana sikap (attitude) yang ditonjolkan dalam video tu. Saya cukup risau kalau satu hari nanti anak saya bersikap macam tu. Nanti orang kata, “hai anak sape la tu tak reti nak hormat orang, egois pulak tu!” Waaa saya tak nak orang cakap macam tu kat saya ataupun anak saya!

Oleh itu, jom lah kita sama-sama ajar anak kita untuk menghormati orang lain (respect others), mempunyai rasa belas kasihan terhadap orang lain (compassionate), merendah diri (humble) dan paling penting, jangan merajakan sikap ego dalam diri.

Kita tentu rasa sakit hati kan kalau jumpa dengan orang yang egois ni. Berlagak pulak. Ingat dia je yang betul, tak nak dengar cakap orang lain. Jadi, kalau kita sendiri tak suka orang macam ni, kita pun tak boleh la jadi orang yang macam ni. Dan anak-anak kita pun kita kena ajar supaya tak jadi macam ni. Anak-anak ni kita kena ajar satu persatu apa yang kita nak dia tahu. Tak boleh nak assume dia akan belajar sendiri semua. Kita ajar dia dengan cara menunjukkan contoh yang baik, dan juga ‘ceramahkan’ sikit tentang sikap-sikap yang baik dan yang tidak  baik, dan apa akibat baik dan buruk – consequences – dari setiap sikap tu.

Mama saya dulu suka belikan buku-buku kisah tauladan dan kisah-kisah Nabi untuk saya. Sebab saya suka baca buku macam dia juga. Jadi, saya banyak belajar tentang akhlak-akhlak yang baik dari buku-buku tu. Walaupun saya masih kecil pada waktu itu, sekurang-kurangnya asas akhlak yang baik tu dah melekat dalam kepala saya. Tinggal nak amalkan atau tidak je. Saya pun berhasrat nak ajar anak saya dengan cara yang sama juga.

Jom kita perhatikan perangai dan perwatakan orang, dan belajar membezakan yang baik dan yang buruk. Sikap yang baik dicontohi, sikap yang buruk ditinggalkan. Saya pun masih belajar dan belajar, agar saya dapat mengajar anak saya pula. Saya tak nak orang kata anak saya buruk perangai..malu la saya kan.

Jom sama-sama belajar akhlak dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. Lain peringkat umur, lain cara layanannya. Yang tua dihormati, yang muda disayangi. Siapa lagi yang lebih baik selain dari Baginda sendiri untuk menjadi inspirasi kita kan.

Lets earn respect by respecting others~!